طرز تهیه دمپختک بوشهری یا لخ لاخ با ماهی جنوب
به گزارش ایران 20 دانلود، اگر در پی درست کردن یک غذای جنوبی خوش عطر و طعم هستید، فرصت را از دست ندهید و همین حالا به سراغ دمپختک بوشهری معروف یا همان لخ لاخ بروید. این غذا که در کنار قیمه بوشهری با شکر پلو، آش گوشت بوشهری و میگو پلو بوشهری به عنوان اصلی ترین غذاهای این شهر در نظر گرفته می گردد، با مزه استثنایی اش یک وعده غذایی فوق العاده را برای شما رقم می زند. در این مطلب طرز تهیه دمپختک بوشهری یا لخ لاخ را آنالیز می کنیم.

مواد لازم برای تهیه دمپختک بوشهری یا لخ لاخ
- برنج سفید 4 پیمانه
- فیله ماهی جنوب 6 تکه
- سبزی معطر 350 گرم
- پیاز 1 عدد
- تمر هندی 0.5 بسته
- سیر 3 تا 4 حبه
- نمک، فلفل سیاه و قرمز و زردچوبه به اندازه لازم
- روغن به اندازه لازم
مراحل طرز تهیه دمپختک بوشهری (لخ لاخ)
مرحله اول: خیساندن برنج
برای درست کردن دمپختک بوشهری با نام های دیگر لخ لاخ یا لخ لخ، ابتدا باید برنج را بخیسانید. برای این کار، برنج خود را پاک نموده و خوب بشویید. سپس آن را به همراه 1 قاشق غذاخوری نمک و آب بخیسانید. این کار یاری می نماید که برنج شما بهتر بپزد و دانه های آن قد بیشتری بکشند.
مرحله دوم: مزه دار کردن ماهی ها
در مرحله بعدی، باید به سراغ مزه دار کردن ماهی ها بروید. شما می توانید برای درست کردن این غذای خوشمزه، از انواع ماهی های جنوب مثل ماهی شیر، ماهی هامور، ماهی سنگسر سفید یا هر نوع ماهی دیگری که دوست دارید، بهره ببرید. فقط باید ماهی ها را خوب بشویید و فیله کنید.
پس از آن، ماهی ها را با یک دستمال خشک کنید تا آب اضافه شان هم گرفته گردد. سپس آن ها را با نمک، فلفل سیاه و زردچوبه ماساژ بدهید تا طعم دار شوند.
می توانید برای برشته شدن ماهی ها، به آن ها آرد هم بزنید.
مرحله سوم: سرخ کردن ماهی ها
پس از اینکه ماهی ها را خوب مزه دار کردید، نوبت به سرخ کردنشان می رسد.
در یک ماهیتابه روغن بریزید و صبر کنید تا کاملا داغ گردد. سپس ماهی ها را یکی یکی در ماهیتابه قرار بدهید. توجه کنید که اگر تکه های ماهی شما پوست دارند، آن ها ابتدا از سمت پوست آن ها در ماهیتابه قرار بدهید تا در هنگام سرخ شدن خرد و پخش نشوند.
پس از اینکه ماهی ها سرخ شدند، روغن اضافی شان را گرفته و ماهی ها را کنار بگذارید.
مرحله چهارم: تفت دادن پیاز و سبزی ها
حالا نوبت به آماده کردن مواد لخ لاخ بوشهری می رسد. برای این مرحله، ابتدا پیازها را به صورت نگینی ریز خرد نموده و در ماهیتابه سرخ کنید. پس از اینکه پیازها تغییر رنگ دادند، سیرها را هم اضافه نموده و صبر کنید تا عطر آن ها آزاد گردد. سپس به سراغ اضافه کردن سبزی ها بروید.
سبزی اصلی دمپختک بوشهری شامل گشنیز، شوید و اندازه بسیار کمی شنبلیله است. توجه داشته باشید که اگر مقدار شنبلیله زیاد باشد، غذای شما به سمت تلخی می رود.
سبزی ها را هم بشویید و پس از اینکه آب اضافه شان خارج شد، خشک کنید. حالا سبزی ها را به ترکیب پیاز و سیر اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا سبزی ها سرخ شوند.
مرحله پنجم: اضافه کردن تمر هندی
در طول مدتی که سبزی ها در حال سرخ شدن هستند، تمر هندی را آماده کنید.
برای این کار، نصف تمر هندی را در یک کاسه حاوی نصف لیوان آب جوش بریزید و مخلوط کنید. می توانید تمر هندی ها را کمی با دست بفشارید تا عصاره آن ها بهتر آزاد شده و گوشت آن ها از هسته جدا گردد.
حالا تمر هندی را صاف کنید تا از هسته جدا گردد. سپس عصاره به دست آمده را به ترکیب پیاز و سبزی اضافه کنید. پس از اضافه کردن ادویه ها، ماهی ها را هم به ترکیب افزوده و شعله را زیاد کنید و اجازه بدهید تا ترکیب به جوش بیاید و غلیظ گردد.
مرحله ششم: اضافه کردن برنج
حالا نوبت آن است که برنج را به ترکیبی که آماده نموده اید، اضافه کنید. برای این کار، برنج ها را به همراه آب آن ها به قابلمه اضافه نموده و شعله را مجددا زیاد کنید تا به جوش بیاید. وقتی آب موجود در قابلمه آغاز به قل زدن کرد، حرارت را کم کنید. در قابلمه را بگذارید و اجازه بدهید تا دمپختک شما به مدت حدودا 45 تا 50 دقیقه بپزد و برنج آن دم بکشد.
حالا غذای شما آماده است. می توانید این لخ لاخ خوشمزه را در کنار انواع چاشنی ها مثل ترشی انبه بندری نوش جان کنید.
نکات تکمیلی در طرز تهیه دمپختک بوشهری یا لخ لاخ
در این مطلب با طرز تهیه دمپختک بوشهری یا همان لخ لاخ معروف به روشی آسان آشنا شدیم. این غذا یکی از غذاهای محلی خوشمزه مردم بوشهر است که با انواع ماهی تهیه می گردد. در ادامه، نکات تکمیلی برای درست کردن لخ لخ بوشهری را آنالیز می کنیم.
طرز تهیه لخلاخ میگو بوشهری
لخ لاخ بوشهری هم مثل قلیه ماهی، به دو روش یعنی با ماهی و میگو تهیه می گردد و هر کدام از این روش ها، هواداران خاص خود را دارد. برای درست کردن لخ لاخ میگو بوشهری، کافی است میگو را جایگزین ماهی کنید. یعنی ابتدا میگوها را مزه دار نموده و سرخ کنید، سپس آن ها را با برنج ترکیب نموده و اجازه بدهید تا دمپخت شما دم بکشد و آماده گردد.
طرز تهیه دمپخت ماهی تن به روش بوشهری
در نهایت، چنانچه هیچ یک از روش های بالا یعنی با ماهی یا میگو در دسترستان نبود، می توانید به سراغ کنسرو ماهی تن بروید. یعنی کنسرو ماهی را به ترکیب پیاز و سبزی و تمر هندی اضافه نموده و سپس برنج بریزید و اجازه بدهید تا دم بکشد. البته از آنجایی که ماهی های کنسروی نمک و روغن بیشتری دارند، بهتر است مراقب مقدار نمک و روغن غذایتان باشید تا زیادی شور و چرب نگردد.
اگر شما هم این غذای جنوبی خوشمزه را به سبک خاصی درست می کنید یا فوت وفنی برای طعم دار کردن ماهی دارید، حتما در بخش نظرات با ما و بقیه مخاطبان به اشتراک بگذارید!
منبع: کتاب کاله