آسیب های ناشی از نظارت ناقص سازمان بورس روی بازار سرمایه

به گزارش ایران 20 دانلود، کارشناس حقوقی بازار سرمایه گفت:یکی از مسائل بازار سرمایه عدم نظارت سازمان بورس بر قوانین است که با به کار گیری نظارت هوشمند حل خواهند شد.

آسیب های ناشی از نظارت ناقص سازمان بورس روی بازار سرمایه

مرتضی شهیدی کارشناس حقوقی بازار سرمایه در گفت وگو با خبرنگار در پاسخ به اینکه آیا قوانینی وجود دارد که از سوی سازمان بورس نظارتی بر آن ها صورت نمی گیرد؟، اظهار کرد: بله عدم نظارت در قانون وجود دارد که به دلیل نبود ابزار های نظارت است. اولین مورد، بحث تشکل های خود انتظام است.

او در ادامه اعلام کرد: زمانی که قانون اوراق بهادار تصویب شد، تشکل های خود انتظام را به این صورت تعریف کرد؛ نهادی که می تواند نظارت کند در صورتی که متاسفانه تشکل ها اکنون چنین نقشی را در بازار ما ایفا نمی نمایند. خود سازمان آغاز نماینده است، مقررات را وضع می نماید، ابلاغ نموده و اجرا می نماید.

او اضافه کرد: در حالی که در بازار چنین ظرفیتی وجود دارد که با تفویض اختیارات و مسئولیت ها به تشکل های خود انتظام بار مسئولیتی سازمان بورس را کاهش داد و به سمت فعالیت های نظارتی بالاتر در سطح کلان تر حرکت کرد؛ نه اینکه وارد جزئیات بحث ها و عملکرد ها شوند.

این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: هدف قانون گذار هم همین بوده است. یعنی قبل از سال 84 تلفیق نظارت و اجرا در اختیار سازمان کارگزاران بود. اما از سال 84 به بعد این امر جدا شد. امور اجرایی به بورس ها و کانون ها محول شد و امور نظارتی به سازمان محول شد. اما سازمان هنوز آن طور که باید، از بعد اجرایی خارج نشده است.

او با اشاره به موارد بعدی اظهار کرد: در فصل ششم قانون بازار که به جرایم و مجازات ها مربوط می گردد، یکی از جرایم مهم که باعث اعتماد سرمایه گذاران و شفافیت اطلاعاتی می گردد؛ بحث معاملات مبتنی بر اطلاعات نهانی است. بازار سرمایه در این زمینه یعنی مقابله با معاملات مبتنی بر اطلاعات نهانی نمره بسیار پایینی گرفته است.

شهیدی در ادامه تاکید نمود: بند دو ماده 46؛ هر شخصی که با استفاده از اطلاعات نهانی به معاملات اوراق بهادار اتکا نماید به حبس تعزیری و جزای نقدی قابلیت محکومیت دارد. اما از آنجایی که سازمان بورس این ابزار ها را ندارد و به هر دلیلی نمی تواند داشته باشد، توانانی کشف معاملات مبتنی بر اطلاعات نهانی را ندارد. در حالی که یکی از گله های فعالان بازار سرمایه در همین زمینه است که چرا اطلاعات سوخته در کدال منتشر می گردد. این مورد با اصل و ذات سازمان بورس که هدفش ساماندهی و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کاراست، در تعارض است.

او در ادامه اعلام کرد: بسیاری از جوانان و نخبگان کشور با استفاده از هوش مصنوعی قادر به کشف این ارتباطات سهامداری در بازار سرمایه هستند. بعضا در این نوع ارتباطات رانت هایی معامله می گردد. اما متاسفانه از سوی نهاد ناظر چندان استقبالی از این نوع طرح ها صورت نگرفته است.

شهیدی با اشاره به نبود نظارت هوشمند در بازار سرمایه اظهار کرد: همانطور که متخلفان یک قدم جلوتر از ناظران هستند، ناظر هم باید تمام کوشش خود را انجام دهد که ابزار های به روزی در اختیار داشته باشد. اکنون دنیا به سویی حرکت نموده که از ابزار های پیشرفته و هوشمند برای نظارت استفاده می نماید.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: در حال حاضر در دنیا با استفاده از هوش مصنوعی که جایگزین یک انسان است برای کشف ارتباطات افراد در بازار استفاده و تخلفات را کشف و با آن برخورد می نمایند. اما بازار ما به این ابزار ها مجهز نیست. تیم های نخبه و جوانی در عرصه بازار سرمایه فعال هستند و تمایل زیادی دارند که خدمات خود را در اختیار نهاد ناظر بگذارند، اما ناظران آن چنان استقبالی از آن ها نمی نمایند. این امر مستلزم این است که یک تیم به اطلاعات اقتصادی، حقوقی و فناوری اطلاعات یا IT تسلط داشته باشند.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 5 شهریور 1400 بروزرسانی: 5 شهریور 1400 گردآورنده: iran20download.ir شناسه مطلب: 1761

به "آسیب های ناشی از نظارت ناقص سازمان بورس روی بازار سرمایه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آسیب های ناشی از نظارت ناقص سازمان بورس روی بازار سرمایه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید