شکل های مختلف سرطان کبد

به گزارش ایران 20 دانلود، سرطان کبد یا سرطان جگر نوع جدی ای از سرطان است که می تواند خوش خیم و یا بدخیم باشد. در ادامه اطلاعات جامعی در رابطه با انواع مختلف سرطان کبد ارائه می شود.

شکل های مختلف سرطان کبد
کبد یک اندام مهم بدن است که زیر دیافراگم در سمت راست حفره شکمی قرار گرفته است. این اندام نقش مهمی در فرایندهای متابولیکی بدن ایفاء می نماید. کبد خون را تصفیه نموده و سطح قند خون را تنظیم می نماید. اختلال در عملکرد این اندام باعث بروز مسائل جدی خواهد شد.

سرطان کبد با یک رشد کنترل نشده سلول های بدن درون کبد آغاز می گردد. در کبد سالم، سلول ها به شیوه ای تعیین و کنترل شده بدون اختلال در سلول های اطراف تکثیر می یابند. هنگامی که هر یک از سلول های کبدی، سلول های مجاری صفراوی و یا عروق خونی درون کبد آغاز به رشد کنترل نشده نمایند، منجر به تشکیل تومور می گردند.

تومورها دو نوع خوش خیم و بدخیم می باشند. تومورهای خوش خیم به وسیله یک دیواره سلولی احاطه شده است، به همین علت آن ها نمی توانند باعث اختلال در دیگر بافت های اطراف شوند. از طرف دیگر، تومورهای بدخیم قادر به توزیع در طول بافت های دیگر می باشند. جدای از این ها، این تومورها به بخش های دیگر بدن نیز توسعه می یابند. این نوع تومور در مردان نسبت به زنان شایع تر است.. افراد بالای 40 سال به احتمال بالاتری به این نوع سرطان مبتلا خواهند شد. سرطان کبد معمولاً دارای دو نوع اولیه و ثانویه می باشد.

سرطان اولیه کبد

این نوع سرطان از تومورهای خوش خیم ناشی شده و شایع ترین نوع سرطان می باشد. بیشتر تومورهای کبدی مانند همانژیومای کبدی، هیپرپلازی گره کانونی و آدنومای هپاتیتی معمولاً خوش خیم هستند. بیماری های مزمن کلیوی، هپاتیت های B یا C، بعضی سموم و عفونت های ویروسی می توانند کبد را تحت تأثیر قرار داده و منجر به ایجاد سرطان اولیه کبد گردند. این نوع سرطان به سه نوع فرعی تقسیم بندی می گردد.
سرطان هپاتوسلولار یا هپاتوما
رشد کنترل نشده سلول های کبدی منجر به بروز سرطان هپاتوسلولار می گردد. این نوع سرطان معمولاً در بزرگسالان و به ویژه افرادی که از سیروز کبدی رنج می برند، مشاهده می گردد. بعضی از بچه ها و نوجوانان نیز از یک نوع سرطان کبد به نام هپاتوبلاستوما رنج می برند. این نوع سرطان کبدی در آمریکا شایع می باشد.
کلانژیوکارسینوما یا سرطان مجاری صفراوی
این یک نوع سرطان مجاری صفراوی بوده و در زنان شایع تر می باشد.
آنژیوسارکوم
آنژیوسارکوم یک نوع سرطان است که در رگ های خونی کبد توسعه می یابد و نوع نادری از سرطان کبد به شمار می رود. در انگلیس، تنها سالانه حدود 10 مورد از این سرطان گزارش می گردد. این نوع سرطان کبد در افراد بین سنین 70 تا 80 سال شایع تر می باشد.

سرطان ثانویه کبد

این نوع سرطان به وسیله توسعه سلول های سرطانی که بیرون از کبد قرار دارند، ایجاد می گردد. این سلول ها از اندام های گوارشی مانند معده، پانکراس و روده ها به وسیله جریان خون از این اندام ها به سمت کبد توسعه می یابند. سرطان ثانویه کبدی به وسیله سیستم لنفاوی نیز توسعه می یابد. این نوع سرطان به عنوان سرطان متاستاتیک نیز شناخته می گردد. در بیشتر موارد، سرطان ثانویه کبدی در نتیجه سرطان اولیه رخ می دهد. این نوع سرطان حاصل سرطان پیشرفته سینه، سرطان روده، ریه، کلیه و یا بعضی انواع دیگر سرطان ها می باشد.

علائم

در مرحله اولیه، سرطان ممکن است هیچ گونه علائمی نداشته باشد. اما افراد در مراحل پیشرفته بیماری ممکن است علائمی مانند ضعف، خستگی، تب، کاهش وزن یا کاهش اشتها را تجربه نمایند. در خصوص سرطان متاستاتیک، بیماران ممکن است علائمی مانند سرگیجه، درد شکم، بزرگ شدن طحال و بی حسی را داشته باشند.

روش های مختلف درمانی مانند شیمی درمانی، جراحی، پرتو درمانی، ایمنو تراپی، فتودینامیک درمانی و رادیوجراحی به منظور درمان سرطان کبد مورد استفاده قرار می گیرد. مصرف نوشیدنی های مضر، سیگار و بعضی استروئیدها مسائلی را در عملکرد کبد ایجاد می نمایند. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب باعث کاهش احتمال ابتلا به سرطان کبد می گردد. بنابراین، هر گونه تومور موجود در کبد باید بلافاصله تشخیص داده شده و درمان گردد.

شانس زنده ماندن افراد مبتلا به متاستاز کبدی

شانس زنده ماندن از سرطان ثانویه کبدی ضعیف است و درصد مرگ و میر ناشی از این نوع سرطان بالاست. در این جا اطلاعاتی درباره این بیماری کشنده ارائه می گردد.
متاستاز کبدی
همان طور که گفتیم اصطلاح متاستاز اشاره به توسعه سلول های سرطانی از بخش اولیه به بخش های دیگر بدن دارد.. هنگامی که این سلول های سرطانی از مکان اولیه خود جدا می شوند، به وسیله جریان خون به بخش های دیگر بدن از جمله کبد وارد می شوند. اعتقاد بر این است که عرضه غنی خون در کبد فاکتور یاریی برای متاستاز کبد می باشد. بیشتر مواقع، سرطان بلافاصله به کبد توسعه می یابد، که به عنوان سرطان ثانویه تشخیص داده می گردد. علائم سرطان کبد تنها در مراحل آخر ظاهر خواهد شد، به واسطه تاخیر در تشخیص، شانس زنده ماندن حاصل از سرطان کبد پایین می باشد.

مشکل اصلی مربوط به این بیماری این است که در مراحل اولیه آن بدون علامت می باشد. با این حال، مطالعات تصویر برداری مانند تصویر برداری رزونانس مغناطیس و سی تی اسکن ممکن است به تشخیص سرطان یاری کند. در صورتی که نتایج این آزمایشات نامعلوم باشد، پس نمونه برداری از بافت زنده کبد روشی مناسب برای تشخیص متاستاز کبد خواهد بود.

شانس زنده ماندن از سرطان کبد
بر اساس آمار موسسه ملی سرطان در آمریکا، هر روزه حدود 24 هزار مورد سرطان اولیه کبد تشخیص داده می گردد. باید توجه داشت که سرطان ثانویه کبدی نسبت به سرطان اولیه کبد شایع تر است. نرخ بقاء حاصل از این نوع سرطان به علت تأخیر در تشخیص پایین است.

شیوه درمان به شدت وابسته به سرطان اولیه و شرایط آن است. شیمی درمانی ممکن است جهت درمان این بیماری مورد استفاده قرار گیرد. در شیمی درمانی سلول های سرطانی به طور کامل تخریب نمی گردد، اما این داروها به کاهش موقت تومور و طولانی شدن عمر بیمار یاری می نمایند. پرتو درمانی برای کبد نیز به کاهش درد ناشی از این بیماری یاری می نماید. جراحی ممکن است در بعضی موارد توصیه گردد. برداشتن عضو آسیب دیده با انجام عمل جراحی شانس زنده ماندن بیمار را افزایش می دهد. با این حال، این گزینه تنها هنگامی که تومورها کوچک و موضعی هستند، مؤثر است.

در مواردی که جراحی امکان پذیر باشد، امید به زندگی نیز نسبتاً افزایش می یابد. با عمل جراحی، 75 درصد احتمال زنده ماندن بیمار برای یک سال بیشتر، 50 درصد برای سه سال و 30 درصد برای پنج سال وجود دارد. مشکل اصلی مربوط به این بیماری این است که در مراحل اولیه آن بدون علامت می باشد. بنابراین، احتمال زنده ماندن هر بیمار وابسته به شرایط سرطان کبد می باشد. بعلاوه، با به کار گیری شیوه های درمانی مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی، شانس زنده ماندن بیمار افزایش خواهد یافت. 15 درصد امید به زندگی برای یک سال و 3 درصد امید به زندگی برای سه سال با شیمی درمانی وجود دارد. بعد از پیوند کبد، شانس زنده ماندن برای یک سال 80 درصد و برای سه سال 70 درصد می باشد. احتمال زنده ماندن در موارد پیوند کبد تنها زمانی که سلول های سرطانی، کبد تازه پیوند شده را مورد هدف قرار ندهند، وجود دارد.

منبع: Health Hearty

منبع: راسخون
انتشار: 30 آبان 1400 بروزرسانی: 30 آبان 1400 گردآورنده: iran20download.ir شناسه مطلب: 1853

به "شکل های مختلف سرطان کبد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شکل های مختلف سرطان کبد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید