ارگ تاریخی نوشیجان ؛ بنایی به قدمت ایران

به گزارش ایران 20 دانلود، ارگ تاریخی نوشیجان یکی از مهم ترین آثار باستانی استان همدان و کشور ایران است. این ارگ تاریخی در روستای شوشاب ملایر واقع شده است. این ارگ، سه دوره تاریخی مادها، هخامنشیان و اشکانیان جزو بناهای مورداستفاده حاکمان بوده است. نوشیجان به معنی جایگاه نوش، یا انوش است و انوش احتمالاً نام خانمی بوده که حاکمیت منطقه را به عهده داشته است. بنابراین وجه تسمیه نام نوشیجان، نام حاکم دوران گذشته خود بوده است.

ارگ تاریخی نوشیجان ؛ بنایی به قدمت ایران

ارگ تاریخی نوشیجان

این مکان، به عنوان نیایشگاه، مورداستفاده بوده اما پس از آن استفاده های سیاسی و نظامی هم داشته است. نام دیگر این بنا دژمعبد است، این مکان یکی از قدیمی ترین نیایشگاه های دنیا و قدیمی ترین نیایشگاه خشتی دنیا به شمار میرود که در این مطلب خبرنگاران بیشتر با آن آشنا خواهید شد.

جغرافیای ارگ تاریخی نوشیجان

ارگ تاریخی نوشیجان، بنایی خشتی است که با ارتفاع 40 متری روی یک تپه قرارگرفته است و از فاصله دور می توان آن را تشخیص داد. این بنای مهم در 16 کیلومتری ملایر، در جاده ملایر به همدان، در یکی از فرعی ها به سمت چپ، جاده ملایر-جوکار واقع شده است و به جلگه شورکات مشرف است. تپه نوشیجان در سال 1343 شناسایی شد اما از سال 1346 که در آثار ملی ایران ثبت شد تا سال 1356 طی 6 فصل کاوش و بازسازی باستان شناسی از طرف موسسه ایران شناسی بریتانیا، به سرپرستی دیوید استروناخ، استاد دانشگاه برکلی کالیفرنیا، به نشانه های تاریخی ای که حال از آن می گوییم، شناخته شد.

معماری و بخش های داخلی

ارگ تاریخی نوشیجان

قسمتی از ارگ تاریخی نوشیجان -جبهه غربی-که مربوط به دوره قدیمی تر، یعنی دوره مادها، است شامل اتاق ها، انبارها، آتشکده غربی، آتشکده مرکزی، تالار ستون دار، حصار دژ و تونل می گردد. ابعاد خشت مورداستفاده در این دوره، خشت خام به ابعاد 22 در 40 سانتی متر با ضخامت 12 سانتی متر بوده است.

معماری دژمعبد یا همان ارگ تاریخی نوشیجان، یکی از الگوهای معماری مهم است چراکه فرم معماری دژ در آن کاملاً مشهود بوده و پنجره های کور در معبد مرکزی و تالار ستون دار از مؤلفه های قابل رجوع این سبک است. معماری این بنا یکی از الگوهای پیشینی تالار آپادانا در تخت جمشید و همین طور مقرنس در دوره های اسلامی است.

ارگ نوشیجان درگذر تاریخ

تقدس بنا، در طی تاریخ، سبب ساز شده تا محافظت بیشتری از آن به وسیله چندین دوره سلسله متفاوت پادشاهی، صورت بگیرد. دین زرتشتی، تقریباً به طور مداوم برای مدت طولانی دین غالب مردم ایران بوده است، بنابراین این بنا به مدت طولانی، به خاطر وجود آتشکده، از تقدس بالایی برخوردار بوده است. ارگ نوشیجان، در دوره هخامنشی روی بازمانده های قبلی بنا که به صورت سکو بوده است، ساخته شده. به طوری که بنای مادی تا ارتفاع 8 متری به جامانده است و نیازی به بازسازی نداشته است و تنها اقداماتی برای بازسازی آن انجام شده است.

دسترسی و امکانات گردشگری

ارگ تاریخی نوشیجان به علت قرار گرفتن در راستا پررفت وآمد نزدیک همدان، و همین طور قدمت و خاصیت منحصربه فردش، یکی از پربازدیدی ترین مکان های تاریخی همدان محسوب می گردد. هرچند که تا چندی پیش، این تپه و ارگ تاریخی نوشیجان، منطقه ناشناخته ای به جامانده بود. امروزه اطراف ارگ پاک سازی و تا حدودی زیباتر شده است. امکانات کمپینگ و آلاچیق های برای اسکان و حضور گردشگران در اطراف تپه ساخته شده است. راهنمایان گردشگری هم به بازدیدکنندگان اطلاعات لازم را در خصوص ارگ و سابقه تاریخی آن می دهند. برای بازدید از ارگ در روزهای تعطیل از ساعت 8 صبح تا 8 شب می توان اقدام کرد.

منبع:سـفـرزون

منبع: دیجیاتور
انتشار: 12 مرداد 1401 بروزرسانی: 12 مرداد 1401 گردآورنده: iran20download.ir شناسه مطلب: 2097

به "ارگ تاریخی نوشیجان ؛ بنایی به قدمت ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ارگ تاریخی نوشیجان ؛ بنایی به قدمت ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید