دشمنی که 500 سال عمر می نماید، اوج مصرف گرایی با طعم پلاستیک

به گزارش ایران 20 دانلود، خبرنگاران - گروه استان ها: فراوری بالا و استفاده مداوم پلاستیک از سوی مردم، صنایع و حتی کشاورزان، عدم بازیافت این محصول و مصرف بالای آن در صورت عدم توجه مسئولین و مردم، برای اقتصاد و محیط زیست کشور به بحرانی عمیق تبدیل خواهد شد.

دشمنی که 500 سال عمر می نماید، اوج مصرف گرایی با طعم پلاستیک

از سوی دیگر و در دنیا امروز موضوع حفاظت از محیط زیست و منابع اولیه به یکی از برنامه های جدی و اصلی جوامع بشری تبدیل شده و چالش های اتفاق افتاده براثر فعالیت های گسترده انسان ها سبب بروز آسیب های جدی به اکوسیستم های آبی و خاکی شده است.

یکی از محصول های انسان ساختی که پای خود انسان ها را نیز وارد بحران های عمیق محیطی و مالی کشانده موضوع مدیریت غلط مواد زائد جامد شهری به ویژه پلاستیک است، این حقیقت بسیار تلخی است که سرنوشت انسان به مواد پلاستیکی گره خورده و آسیب های این تنش زیستی می رود تا به یک گرداب سخت و هزینه بر تبدیل گردد.

ایران در میان کشورهای اصلی فراوری و مصرف پلاستیک

دراین بین باید به این موضوع مهم اشاره نمود که امروز بسیاری از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه دنیا به شدت در حال فراوری و مصرف مواد پلاستیکی هستند که ایران نیز در میان 10 کشور نخست فراوری و مصرف این محصول قرار گرفته است.

امروزه بسیاری از کشورهای پهناور و توسعه یافته ای همچون آمریکا و کانادا نیز بدون در نظر دریافت شاخص های زیستی زمین سالانه بیش از 10 میلیون تن پلاستیک فراوری می نمایند که بیش از نیمی از این میزان وارد چرخه زیستی و اقلیمی دنیا شده و تنوع زیستی زیستمندان آبی و خشکی زمین را با خطرات جدی روبرو ساخته است.

از سوی دیگر کشورهای درحال توسعه ای نظیر ایران نیز در افزایش فزاینده فراوری پلاستیک نقش بسیار پررنگی ایفا نموده که تداوم این شرایط نه تنها محیط زیست طبیعی و انسانی کره زمین را با خطرات جدی روبرو ساخته بلکه به روینمودهای مالی نیز به دلیل هزینه جمع آوری این پسماند، عدم بازیافت و یا دفن غیربهداشتی و غیرمجاز آن در مناطق حساس زیستی آسیب های فراوانی تحمیل نموده است.

این در حالی است که بر اساس تحقیقات به عمل آمده پلاستیک به دلیل حضور مواد خاص شیمیایی می تواند تا 500 سال در طبیعت عمر نموده و این گونه بر ساختار زیستی و اقلیمی کره زمین ضرر وارد کند.

محصولی ارزان با مالیاتی بسیار سنگین

پلاستیک به عنوان یکی از پرمصرف ترین و ارزان ترین محصولات شیمیایی دنیا در دهه اخیر نقش قابل ملاحظه ای در تجارت، زندگی و رشد مالی بسیاری از کشورها ازجمله ایران داشته، یکی از انواع پلاستیک هایی که مورداستفاده روزمره قرار می گیرند کیسه های پلاستیکی غیرقابل تجزیه است؛ کیسه هایی ارزان قیمت که حتی به طور رایگان در فروشگاه های مواد غذایی و ... بین مردم توزیع می شوند که به دلیل یک بارمصرف بودن به زباله تبدیل شده و مسائل زیستی ناشی از دور ریخت آن هزینه های بسیاری را به اقتصاد کشور تحمیل می نماید.

به گفته کارشناسان حوزه محیط زیست و همچنین صاحب نظران مسائل مالی، فراوری مواد زائد جامد شهری و افزایش فزاینده آن ها در جامعه ایرانی که رابطه مستقیمی با افزایش جمعیت شهرها دارد به مصرف گرایی بیش ازاندازه ایرانی ها تبدیل شده و در کنار گسترش سریع صنعت پتروشیمی، طیف وسیعی از مواد پلاستیکی مختلف توسط این صنعت فراوری و بدین ترتیب ضایعات پلاستیکی نیز با همان نرخ در حال افزایش است.

هرروز، روز بدون پلاستیک باشد

یک کارشناس آلودگی محیط زیست با اشاره به این موضوع که 21 تیرماه در هرسال روز بدون پلاستیک است به خبرنگاران گفت: در چند سال اخیر موضوع عدم استفاده از محصولات پلاستیکی به یکی از دغدغه های جدی فعالین و کنشگران عرصه محیط زیست تبدیل شده و با توجه به گسترش استفاده از این محصول سرطان زا و خطرآفرین انتظار می رود شهروندان ایرانی بااحساس وظیفه بیشتری نسبت به عدم استفاده از این محصول آگاهانه به پلاستیک و مشتقات آن نه بگویند و در حقیقت هرروز، روز بدون پلاستیک باشد.

سامان دانشور معتقد است که آلودگی های محیط زیست ناشی از رهاسازی محصولات پلاستیکی در طبیعت پیامدهای منفی بسیاری در پی داشته که می توان به آلودگی منابع آبی و خاکی اشاره نمود.

وی در ادامه با اشاره به تاریخچه صنایع پلاستیک در ایران که به سال 1337 بازگشته و مطالعات اولیه برای احداث کارخانه فراوری پلی وینیل کلراید در اهواز شروع شد، می افزاید: امروزه این صنعت به رشد قابل ملاحظه ای دست یافته اما با فراوری روزافزون انواع پلاستیک اندک اندک مسائل ناشی از عدم بازیافت این محصول و دفن آن در طبیعت به یکی از چالش های مهم و حیاتی محیط زیست ایران تبدیل شده است.

این کارشناس آلودگی محیط زیست ادامه می دهد: یکی از خواص شیمیایی پلاستیک ماندگاری زیاد این ماده در طبیعت است و متأسفانه می تواند اسباب آلودگی منابع آبی سطحی و به ویژه منابع زیرزمینی و همچنین آلودگی منابع ارزشمند خاک را به موجب شده و درنهایت باعث بروز انواع بیماری های خطرناک در بین انسان ها و سایر موجودات می گردد.

اوج مصرف گرایی با طعم پلاستیک

از سوی دیگر یک کارشناس ارشد محیط زیست نیز با تأکید بر این مطلب که جامعه ایرانی به شدت به سمت مصرف گرایی در حال حرکت است به خبرنگاران می گوید: امروزه استفاده از ظروف یک بارمصرف به دلیل ارزان بودن صندلی محکمی در بین مراسم های مختلف ما ایرانی ها پیدانموده درحالی که مواد تشکیل دهنده این ظروف بسیار خطرناک بوده و عامل بیماری های گوناگونی است.

محسن تیزهوش در ادامه می گوید: این ظروف از مشتقات نفتی ساخته شده و بر اساس تحقیقات به عمل آمده حتی در دمای کمتر از 30 درجه نیز می تواند وارد مواد غذایی شده و با آزاد شدن مواد درونی آن اسباب بروز انواع سرطان را در بدن فراهم می آورند.

این کارشناس آلودگی محیط زیست یادآور می گردد: در سال های گذشته بعضی از کلان شهرهای کشور با توزیع نایلکس های تجزیه پذیر در بین شهروندان اقدام شایسته ای انجام داده اند که باید این رویکرد تداوم داشته و عدم استفاده از پلاستیک باید به یک جنبش مردمی تبدیل شده و رسانه های گروهی نیز در این راه همراه مردم برای حفظ محیط زیست بشتابند.

این فعال محیط زیست خاطرنشان می نماید: متأسفانه در حال حاضر شدت و گسترش استفاده از پلاستیک به محیط های دریایی نیز رسیده و امروز شاهد بحران زیستی در اعماق اقیانوس ها و زیستگاه های حساس آبی نیز هستیم که درراه کاهش این مخاطره یک عزم منطقه ای، ملی و بین المللی در بین تمامی کشورها ضروری است.

پلاستیک خیر، کیسه های پارچه ای آری

به نظر می رسد همراهی مردم با طرح کاهش استفاده از پلاستیک می تواند به صورت خودجوش از هزینه های جاری دولت و شهرداری ها کاسته و به بهبود شرایط محیط زیست کشور نیز یاری شایسته ای کند و اگر هر فرد روزی یک کیسه پلاستیک کمتر مصرف کند می توان امیدوار بود که روزانه صدها تن پسماند سفید از چرخه جمع آوری زباله های شهری حذف گردد.

این در حالی است که شهروندان می توانند با بازگشت کیسه های پارچه ای که سنتی قدیمی در بین مردم ایران بوده به مراکز خرید رفته تا این گونه هم از انباشت کیسه های پلاستیکی در منزل جلوگیری به عمل بیاورند و هم گامی مؤثر و مفید در راستای حفاظت از محیط زیست پیرامون خویش برداشته باشند.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 24 آبان 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: iran20download.ir شناسه مطلب: 443

به "دشمنی که 500 سال عمر می نماید، اوج مصرف گرایی با طعم پلاستیک" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دشمنی که 500 سال عمر می نماید، اوج مصرف گرایی با طعم پلاستیک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید