اعزام بیش از 70 شرکت دانش بنیان و خلاق به سایر کشور ها در سال گذشته خبرنگاران
به گزارش ایران 20 دانلود، گسترش بازار های جهانی محصولات دانش بنیان از جمله اهداف مهم و راهبردی است که به یکی از اولویت های معاونت علمی و فناوری بدل شده است.
به گزارش گروه دانش و فناوری خبرنگاران، کاری سخت که در روزهای اوج تحریم ها و بسته شدن بازارهای بین المللی به رویمان با مسائل فراوانی در حال انجام است. اما معاونت علمی و فناوری پا پس نکشیده و این کار را با وجود موانع متعدد انجام می دهد. اقداماتی که در سال 99 باعث گسترده تر شدن بازار فناورانه ایران در دیگر کشورها شد.
از جمله این دستاوردها می توان به ایجاد خانه نوآوری و صادرات فناوری ایران در سوریه کنیا و چین اشاره نمود. اتفاقی که محصولات فناورانه، خلاق و دانش بنیان ایرانی را روانه بازارهای بین المللی کرد. اما این کوشش ها در حوزه های دیگری نیز رخ داد.
یکی از مهم ترین برنامه های مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری، توسعه کسب وکارهای بین المللی است. کاری که در شرایط فعلی کشور بسیار سخت است، اما به گفته مهدی قلعه نوی رییس این مرکز، دستاوردهای این حوزه قابل حمایت و عرضه است. مثلا سال 99 حدود 390 نفر آموزش صادرات دیدند. همچنین این شرکت ها برای صادرات پیروز احتیاج به تهیه ابزارهای تبلیغاتی دارند که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری این ابزار را برای 113 شرکت فراهم کرد.
ورود محصولات ایران ساخت به بازارهای جهانی تسهیل شد
از دیگر کوشش های این مرکز، تسهیل ورود محصولات دانش بنیان به بازارهای جهانی پس از دریافت استاندارهای بین المللی است. سال گذشته، با کوشش مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری حدود 13 شرکت پیروز به دریافت استانداردها و مجوزهای بین المللی شدند.
به گفته قلعه نوی، ثبت محصولات و علامت تجاری نیز کاری است که فروش محصولات ایرانی در بازارهای جهانی را تسهیل می نماید، سال 99 حدود 3 شرکت از این خدمت استفاده کردند. البته برای حمایت از صادرات این شرکت ها کوشش دیگری نیز شد و آن هم ارسال نمونه محصول 5 شرکت به بعضی کشورها بود.
اعزام هیات های تجاری ایرانی به دیگر کشورها
حمایت از شرکت های توانمند صادراتی برای معرفی محصولاتشان به بازارهای جهانی از دیگر اولویت هایی است که توسط این مرکز پیگیری و این حمایت ها در سال گذشته منجر به حضور 2 شرکت در مناقصات بین المللی شد. رییس مرکز تبادلات بین المللی علم و فناوری همچنین می گوید: سال گذشته 59 نفر از کشورهای خارجی برای فعالیت در ایران پذیرش شدند.
اما یکی از مهم ترین چالش های پیش روی فعالیت های بین المللی در سال 99، شیوع بیماری کرونا بود. ویروسی که با آمدنش روابط بین کشورها را محدود کرد و مسائل و چالش هایی برای این تبادلات جهانی ایجاد کرد. اما با وجود همه این مسائل و تحریم ها، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اعزام هیات های ایرانی به دیگر کشورها کوشش کرد تا خسارت های ناشی از این اتفاق را کم کند.
قلعه نوی درباره این اعزام ها، می گوید: سال گذشته 35 شرکت به کنیا و 35 مجموعه به سوریه رفتند. این اتفاق در شرایط فعلی کاری مهم و ارزشمند بود. همچنین حمایت از حضور 164 نفر در نشست های تجاری آنلاین و حمایت از واسطه های صادراتی برای صادرات محصولات را نیز در اولویت قرار دادیم.
متخصصان ایرانی خارج از کشور به بازگشت ترغیب شدند
یکی از برنامه های مهمی که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این چند سال دنبال نموده و دستاوردهای مهمی نیز در پی داشته است، اجرای برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور بود. این برنامه به منظور انتقال دانش، تجربه و ایده های فناورانه به داخل کشور توسط معاونت توسعه روابط علمی و سرمایه انسانی مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری و با همکاری دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، پارک های علم و فناوری، شرکت های فناور و مراکز رشد و نوآوری منتخب کشور به عنوان پایگاه تخصصی همکار اجرا می گردد.
این طرح در قالب حمایت از انجام پروژه های تحقیقاتی و فناورانه همچون پسا دکتری، فرصت مطالعاتی، استاد مدعو و تعیین، راه اندازی کسب و کارهای فناورانه، اشتغال در شرکت های فناور، نظام وظیفه تخصصی و برگزاری سخنرانی و کارگاه های تخصصی به ارتباط موثر متخصص و مراکز علمی و فناوری برگزیده کشور اجرایی شده است. در حوزه حمایت از محققان پسادکتری سال 99 همکاری 300 نفر به ثبت رسیده است.
رییس مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به طرح نظام وظیفه تخصصی این برنامه بیان می نماید: این طرح شامل انجام یک پروژه تحقیقاتی در مدت حداقل 14 ماه به عنوان جایگزین خدمت نظام وظیفه عمومی است. در امسال با مجوز ستاد کل نیرویهای مسلح امکان انجام پروژه جایگزین در خارج از کشور برای دانشآموختگان 100 دانشگاه برتر جهان با سابقه همکاری با مراکز فناور معتبر خارجی یا عضو هیات علمی 200 دانشگاه برتر جهان، ایجاد شد. سال 99 همکاری با 104 نفر از دانش آموختگان 400 دانشگاه برتر جهان برای انجام این پروژه در کشور انجام شد.
همچنین همکاری با 15 نفر از دانشآموختگان 100 دانشگاه برتر جهان، شاغل در مراکز فناور معتبر خارجی (مانند مایکروسافت، گوگل، اپل و ...) یا هیات علمی برترین دانشگاه های جهان (مانند استفورد، دانشگاه ملی سنگاپور و ...) برای انجام پروژه در خارج از کشور نیز توسط این مرکز به ثبت رسید.
یکی دیگر از اقدامات موثر این برنامه، حمایت از جذب هیات علمی با ارائه کد استخدامی به دانشآموختگان 200 دانشگاه برتر جهان، برای استخدام به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاههای کشور است. این کار در سال 99 با اعطای کد استخدامی برای 84 نفر همراه بود. حمایت از سخنرانی و برگزاری کارگاه دانشجویان و دانشآموختگان از 200 دانشگاه برتر جهان هم به همکاری با 98 نفر منجر شد.
حمایت از تاسیس شرکت های دانش بنیان توسط متخصصان و کارآفرینان خارج از کشور از دیگر اقدامات مفید این برنامه است. این کار در قالب حمایت از تاسیس شرکت توسط دانش آموختگان 200 دانشگاه برتر یا افراد دارای سابقه پیروز در حوزه فناوری در خارج از کشور که طرحی برای راهاندازی کسب و کار دارند، اجرایی شد. به گفته قلعه نوی این کار سال گذشته همکاری با 64 شرکت دانش بنیان را در پی داشت. ارائه فرصت مطالعاتی به این افراد هم به همکاری با 23 نفر منجر شد. یکی دیگر از طرح های ما در این برنامه جذب استاد مدعو بود که این کار نیز در سال 99 همکاری با 32 نفر را محقق کرد. برنامه دعوت مستقیم از متخصصان و کارآفرینان برتر طراحی و اجرا شده است.
منبع: خبرگزاری دانشجو