آشنایی با خواص و کاربرد های تخم کتان
به گزارش ایران 20 دانلود، تخم کتان از دیرباز انتخاب افراد چاق برای لاغری و کاهش وزن بوده است می خواهیم با خاصیت های این دانه گیاهی بیشتر آشنا شویم به تازگی محققین دریافتند این دانه گیاهی می تواند از بروز انواع سرطان های خطرناک در بدن پیشگیری کند که در ادامه شرح خواهیم داد.
خواص و عوارض مصرف تخم کتان
تخم کتان چیست و چه مزایایی دارد؟
بذر کتان که گهگاه به آن تخم بزرک هم می گویند، منبعی سرشار از مواد مغذی همانند فیبر، منگنز، ویتامین B1، اسید چرب آلفا لینولنیک، و امگا 3 است.این بذر، از درخت کتان گرفته می شود، درختی قدیمی که در مصر باستان و چین بار می آید.
بذر کتان منبعی برای چربی سالم، آنتی اکسیدان، و فیبر است.
تحقیقات اخیر یافته اند که این تخم می تواند در کاهش خطر ابتلا به دیابت، سرطان و بیماری های قلبی نیز موثر باشد.
پادشاه شارلمانی در قرن هشتم، شدیدا به مزایای سلامتی بذر کتان ایمان داشت، بدین جهت تمایل داشت افراد وفادار به وی از این بذر مصرف نمایند.
به جهت اینکه از این موضوع اطمینان پیدا کند، قانونی در این مورد تصویب نموده بود!
نام لاتین و علمی درخت کتان، Linum usitatissimum، به معنی مفیدترین است.
برای اینکه از حداکثر فواید بذر کتان بهره مند شوید، باید آنرا بصورت آسیاب شده خریداری کنید، و یا حداقل قبل از مصرف، آسیابشان کنید.
چرا که بذر کامل، ممکن است بدون اینکه هضم شود، به وسیله دستگاه گوارش دفع شود.
مشخصات تغذیه ای تخم کتان
دو نوع اصلی بذر کتان وجود دارد، بذر کتان طلایی و بذر کتان قهوه ای.مشخصات تغذیه ایشان خیلی شبیه هم است، و هر دوشان هم به میزان هم حاوی اسید های چرب امگا-3 هستند.
انجمن تغذیه آمریکا بر اهمیت این ماده غذایی مورد غفلت واقع شده تاکید دارد.
این انجمن بیان نموده که بذر کتان نه تنها منبعی عالی برای 2 اسید چرب مورد احتیاج سلامت بدن است (یعنی اسید لینولئیک و اسید آلفا لینولنیک)، بلکه منبعی سرشار از فیبر و مواد مغذی و ویتامین ها نیز به شمار می رود.
بذر کتان کلسترول و سدیم بسیار کمی هم دارد.
ارزش غذایی تخم کتان در هر 20 گرم یا 2 قاشق غذاخوری
انرژی - 54.7 کیلوکالری (میزان روزانه = 3%)کربوهیدرات - 3.0گرم (میزان روزانه = 1%)
قند - 0.2گرمفیبر غذایی - 2.8گرم (میزان روزانه = 11%)
چربی - 4.3گرم (میزان روزانه = 7%)چربی اشباع- 0.4گرم (میزان روزانه = 2%)
چربی اشباع نشده - 0.8گرمچربی غیر اشباع- 2.9گرم
پروتئین - 1.9گرم (میزان روزانه = 4%)تیامین (ویتامین B1) - 0.2میلیگرم (میزان روزانه = 11%)
ریبوفلاوین 0.0میلیگرمنیاسین (ویتامین B3) - 0.3میلیگرم (میزان روزانه = 2%)
اسید پانتوتنیک (B5) - 0.1میلیگرم (میزان روزانه = 1%)ویتامین B6 - 0.0میلیگرم
فولات - 8.9میکروگرم (میزان روزانه = 2%)ویتامین C - 0.1میلیگرم (میزان روزانه = 0%)
کلسیم - 26.1میلیگرم (میزان روزانه = 3%)آهن - 0.6میلیگرم (میزان روزانه = 3%)
منیزیم - 40.2میلیگرم (میزان روزانه = 10%)فسفر - 65.8میلیگرم (میزان روزانه = 7%)
پتاسیم - 83.3میلیگرم (میزان روزانه = 2%)زینک - 0.4میلیگرم (میزان روزانه = 3%)
تخم کتان سرشار از این هاست
لیگنان
لیگنان، یکی از کلاس های عمده فیتو استروژن هاست.ترکیباتی شیمیایی مشابه استروژن و دارای خواص آنتی اکسیدانی است، که می تواند با رادیکال های آزاد بدنتان مقابله کند.
بذر کتان یکی از برترین منابع لیگنان است (0.3 تا گرم در هر 100 گرم).
در تحقیقی در ژورنال Critical Reviews، به این نتیجه رسیده اند که برنامه های غذایی حاوی لیگنان، می توانند برای سلامتی بسیار پر فایده باشند، مخصوصا اگر یک عمر به این برنامه غذایی چسبیده باشید.
فیبر
بذر کتان سرشار از فیبر محلول (قابل حل در آب) و فیبر غیر محلول (غیر قابل حل در آب) است.به گفته مایو کلینیک، فیبر محلول، در آب حل شده و ماده ژل مانندی می سازد که به کاهش کلسترول و قند خون یاری خواهد نمود.
در حالیکه فیبر غیر محلول، در سیستم گوارش شما حمل شده و باعث خواهد شد تا چیزها در دستگاه گوارش شما به سرعت حرکت نمایند.
بدین ترتیب گوارشتان روان خواهد بود.
اسید های چرب امگا-3
این چربی، جزو چربی های خوب بوده و بسیار هم برای قلب مفید است.این اسید های ضروری برای بدن، قابل فراوری برای بدن نیست و تنها به وسیله مواد غذایی برای بدن تامین خواهد شد.
خواص تخم کتان
خواص درمانی و پر فایده مصرف بذر کتان، هنوز بطور کامل شناخته نشده است، حتی بسیاری از فوایدی که در حال حاضر درباره بذر کتان ادعا می شود، فاقد اعتبار علمی است.با اینحال تحقیقات نو، نشان می دهند که بذر کتان می تواند آن خوراکی اعجاب انگیزی که خیلی ها ادعا می نمایند باشد.
فواید بذر کتان برای سلامتی
حفاظت در برابر سرطان
مصرف بذر کتان، ممکن است از شما در برابر سرطان سینه، پروستات و روده محافظت کند.تصور می شود که بذر کتان، بخاطر اینکه حاوی امگا-3 است، مانع چسبیدن سلول های بدخیم به دیگر سلول ها شده، و بدین ترتیب از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کند.
همچنین، لیگنان نیز خاصیت ضد رگ زایی داشته و از رشد تومور ها بواسطه تشکیل عروق خونی، جلوگیری می کند.
یک تحقیق آمریکایی که در سی و چهارمین نشست سالیانه انجمن سرطان شناسی بالینی آمریکا طرح شد، روشن کرد که مصرف بذر کتان می تواند از رشد تومور سرطان پروستات جلوگیری نماید.
دکتر وندی دیمارک وانفرید، سرپرست این تحقیق می گوید که تیم ما، از اینکه بذر کتان تاثیری محافظتی بر سرطان پروستات گذاشت، شگفت زده شد.
کاهش کلسترول
محققان مرکز تحقیقات سلامت و تغذیه دانشگاه ایالتی آیووا، دریافتند که سطح کلسترول در میان مردمانی که در برنامه غذایی شان بذر کتان وجود دارد، پایین تر است.سوزان هندریچ، سرپرست این تحقیق، می گوید: مردمانی که نمی توانند چیزی شبیه به Lipitor مصرف نمایند، بذر کتان می تواند قسمتی از فواید کاهش کلسترول چنین دارو هایی را برایتان تامین کند.
پیشگیری از گر گرفتگی
تحقیقی که در مجله انجمن انکولوژی به چاپ رسیده است، نشان می دهد که مصرف یک برنامه غذایی حاوی بذر کتان، می تواند احتمال ابتلا به گر گرفتگی در دوران یائسگی زنان را کاهش دهد.دکتر پرودی نتیجه گیری می کند که: نه تنها بنظر می رسد که بذر کتان در کاهش احتمال ابتلا به گر گرفتگی مفید است، بلکه فوایدی برای روان مصرف نماینده هم دارد.
بهبود سطح قند خون
بر اساس تحقیقات منتشر شده در مجله Nutrition Research، شواهد بسیاری نشان داده است که مصرف بذر کتان بصورت روزانه، قند خون را در مردان و زنان چاقی که پیش دیابت دارند، تحت کنترل در خواهد آورد.حفاظت در برابر اشعه ها
محققان دانشکده پزشکی پرلمن دانشگاه پنسیلوانیا، نشان داده اند که حفظ یک برنامه غذایی شامل بذر کتان، می تواند از پوست شما نیز در برابر اشعه ها محافظت کند.این محققان به این نتیجه رسیده اند که بذر کتان از آنجایی که آنتی اکسیدانی قوی است، و خواص ضد التهابی شناخته شده ای هم دارد می تواند بخوبی در برابر اشعه ها از بدن شما حفاظت نماید.
عوارض جانبی و احتیاط ها
با وجود اینکه تحقیقات در خصوص مصرف بذر کتان در دوران بارداری، کمیاب است، خانم های باردار همواره باید جانب احتیاط را رعایت نمایند، و از آنجایی که بذر کتان خواص شبه استروژنی دارد، از مصرف آن دوری نمایند.علاوه بر این به اعتقاد مرکز پزشکی دانشگاه مریلند افراد که به انسداد روده مبتلا هستند هم باید از بذر کتان دوری نمایند، چرا که سرشار از فیبر است.
عوارض جانبی مصرف تخم کتان
نفخدرد معده
حالت تهوع
یبوست
اسهال
تخم کتان و سیانید
به نقل از livestrong؛ تخم کتان یک مکمل غذایی است که حاوی فیبر و اسید چرب امگا 3 می باشد.خود کتان به صورت خام، ممکن است مواد تشکیل دهنده ناخواسته ای همانند سیانید را داشته باشد.
با اینکه بیشتر مکمل های حاوی دانه کتان امن و بی ضرر هستند اما مصرف کتان به شیوه نادرست می تواند سطح سیانید خون را بالاتر ببرد.
قبل از اینکه بخواهید از دانه کتان بهره ببرید باید اطلاعاتی در خصوص آن داشته باشید. در این مقاله قصد داریم در خصوص همین موضوع صحبت کنیم.
درباره تخم کتان
تخم کتان واژه ای است که برای دانه های گیاه کتان مورد استفاده قرار می گیرد.این ماده یک مکمل غذایی است که می توانید آن را به غذاها یا نوشیدنی های خود اضافه کنید.
دانه کتان حدودا یک چهارم فیبر و یک چهارم اسید چرب امگا 3 دارد. دو چهارم دیگر نیز از کربوهیدرات و پروتئین تشکیل شده است.
تخم کتان را می توان به نوشیدنی های نرمی همانند اسموتی ها اضافه نمود.
آن ها نه تنها می توانند اجایت مزاج را بهبود ببخشند بلکه نقش مهمی در سلامت قلب و مدیریت سطح کلسترول خون بازی می نمایند.
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در تخم کتان می تواند سطح تری گلیسیرید را پایین تر بیاورد و سلامت قلب را پس از حملات قلبی بهبود ببخشد.
البته برای اثبات چنین ادعاهایی به تحقیقات بیشتری احتیاج خواهد بود.
درباره سیانید
همانطور که می دانید سیانید نوعی سم است.این ماده به سرعت عمل می نماید و می تواند کشنده باشد.
با اینحال سیانید در فرآیند فراوری بیشتر محصولات همانند پلاستیک ها و چاپ عکس مورد استفاده قرار می گیرد.
سیانید در محیط زیست نیز وجود دارد و اگر فرد به طور مستقیم در معرض آن قرار گیرد می تواند مشکلاتی برایش ایجاد شود.
قرار گرفتن در معرض گاز سیانید یا محصولات غذایی که حاوی سیانید است می توانید ضربان قلب را به صورت ناگهانی بالا ببرد، سردرد، حالت تهوع، گیجی و مشکل در تنفس را ایجاد کند.
بر اساس گفته های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، حتی مقادیر اندکی از این ماده شیمیایی می تواند در عرض چند دقیقه نشانه های خود را بروز دهد.
قرار گرفتن در معرض حجم وسیعی از سیانید می تواند نشانه های حادتر و شدید تری همانند از دست دادن هوشیاری و دیسترس تنفسی را ایجاد کند.
ارتباط بین تخم کتان و سیانید
ارتباطی بین کتان و سیانید وجود دارد. با اینحال احتمال پیدا شدن این ماده شیمیایی خطرناک در مکمل های موجود در سوپر مارکت ها بسیار اندک است.تخم کتان که از دانه کتان خام و نارس به دست می آید، برای بیشتر افراد امن و بی ضرر است. با اینحال، بر اساس گزارش های موجود، دانه کتان خام و سایر بخش های این گیاه می تواند سطح سیانید خون را بالاتر ببرد.
دانه کتان در برگیرنده ماده ای به نام گلیکوزید سیانوژنیک است که هیدروژن سیانید را به هنگام خرد کردن دانه ها در آب تشکیل می دهد.
بیشتر فرایندهای فراوری، این نوع سیانید را حذف می نمایند. علاوه بر این مطالعات نشان داده است که عوارض جانبی مرتبط با با مصرف مکمل های حاوی دانه کتان گزارش نشده است.
نکته ایمنی درمورد مصرف بذر کتان
قبل از اینکه بخواهید هر نوع مکمل نوی را امتحان کنید بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید.هرگز دانه را به طور مستقیم از گیاه کتان نگیرید و سایر بخش های گیاه را نخورید.
با اینکه بعضی از فراوری نمایندگان ممکن است دوز مختلفی از این مکمل را پیشنهاد نمایند اما FDA پیشنهاد می نماید بیشتر از 16 گرم دانه کتان به صورت روزانه مصرف نشود.
منبع: سایت مجله سلامت
منبع: راسخون